Техника

Вентилите во Hyundai ќе работат под ритам на CVVD системот (видео прилог)

Вентилите во Hyundai ќе работат под ритам на CVVD системот (видео прилог)

  Новиот систем на работа на вентилите кој групацијата Hyundai го воведува во сериско производство, ги зголемува перформансите за 4%, ја намалува потрошувачката за 5%, а емисијата на штетни гасови ќе биде за 12% пониска. Во иднина погонските единици кои се вградуваат во возилата на Hyundai и Kia сериски ќе бидат опремувани со новиот CVVD (Continuously Variable Valve Duration) систем за работа... »

Volvo разви нов систем за рано предупредување од опасност

Volvo разви нов систем за рано предупредување од опасност

  Во амбициите за подобрување на безбедноста во сообраќајот, експертите на Volvo развија нов систем кој функционира на размена на податоците помеѓу возилата. Кој друг ако не Volvo? Да секако, говориме за системи на безбедност. Најновиот сериски уред е базиран на размена на податоци по пат на мрежа која е поставена на „облак“. Во принцип штом возач на  Volvo возило го вклучи светлосниот с... »

Независните испитувања потврдуваат: новите дизели воопшто не емитуваат азотни оксиди

Независните испитувања потврдуваат: новите дизели воопшто не емитуваат азотни оксиди

  Германскиот автомобилски сојуз ADAC во своето испитување потврдува дека новите дизели воопшто не испуштаат (Mercedes-Benz C220d) или во нивниот издув имаат минимални количини на азотни оксиди (BMW 520d и Opel Astra 1.6 D испуштаат само по 1 mg/km). По откривање на аферата Dieselgate речиси половина милион возила на групацијата VW завршија на буниште. Се направија огромни штети а на столбот ... »

Една минута полнење, 800 километри возење

Една минута полнење, 800 километри возење

  EMotion е електро автомобил од данскиот производител Fisker во кого ќе бидат вградени Solid-State батерии кои се полнат извонредно брзо а имаат капацитет што овозможува автономија од цели 800 км. Дали е на повидок револуција во напојувањето на електричните возила? Хенрик Фискер токму тоа го најавува. Од 2023 година спортскиот Е-автомобил сериски ќе биде опремен со Solid-State батерии кои, з... »

Mercedes -AMG F1 Team: Нови правила, нови решенија, шамионски амбиции

Mercedes -AMG F1 Team: Нови правила, нови решенија, шамионски амбиции

  Минатогодишниот шампион и покрај многуте негодувања околу новите правила и новата регулатива, е целосно подготвен за атак кон нова титула. Кога техничкиот директор на Mercedes -AMG, Џејмс Алисон ќе се најде помеѓу F1 болидите од 2017 и 2018 година, приликата да се слушнат разликите е единствена. Како што објаснува првиот човек задолжен за техничкиот развој на болидот кој минатата година ја ... »

Hyundai мисли наместо заборавните родители

Hyundai мисли наместо заборавните родители

  Сте го заборавиле ли некогаш детето во автомобил? Hyundai има решение! Новиот систем на Hyndai проверува дали откако ќе го заклучите автомобилот некој останал (бил заборавен) на задните седишта. Целта на инженерите беше да се спречат евентуално заклучување на децата во автомобилот, што може да биде особено опасно при високи температури. Таа улога ја презема новиот систем Raer Occupant Alert... »

Што е тоа Ground Clearence и колку е важно при возењето?

Што е тоа Ground Clearence и колку е важно при возењето?

  Растојанието од подот на автомобилот до подлогата, важен за проодност, стабилност и аеродинамичност.   GC – Ground Clearence (најниската точка на возилото до тлото) е растојанието од подот на возилото до подлогата по која вози. Од овој параметар во голема мера зависат три битни карактеристики: стабилност, аеродинамика и проодност. За добра стабилност и аеродинамика, вредноста на ... »

Дупнатите гуми се веќе минато

Дупнатите гуми се веќе минато

  Дупнатите гуми можеби веќе му припаѓаат на минатото. Благодарение на изумот на група научници од Универзитетот Харвард кои направиле цврсти гуми кои се способни за самообновување при дупнување за време на возењето. Хибридната гума развиена од истражувачите на Факултетот за инженерство и примена, кога се наоѓа под притисок пука, но не како обичните гуми. Гумата е така изработена што при пука... »

Нема повеќе жедни возачи

Нема повеќе жедни возачи

  Ford направи систем кој произведува вода за пиење од клима уредот на автомобилот. Развојниот тим на Ford успеа да развие систем, кој ќе произведува питка вода во автомобилот. Тој доаѓа под името „On the go – H2O“. Овој систем успева од кондензираната пареа во клима уредот на автомобилот да произведе вода која е здрава за пиење. При процесот, најпрвин кондензираната пареа од климата се... »

Jaguar најави футуристички управувач

Jaguar најави футуристички управувач

  Во Jaguar Land Rover веруваат дека за 30 години луѓето ќе можат да разговараат со управувачот. За време на Tech Fest на Универзитетот за уметност во Лондон, кој ќе се одржи овој четврток, Jaguar Land Rover ќе го претстави своето видување во однос на автомобилскиот управувач на иднината. За разлика од „простиот“ волан во вашиот сегашен автомобил, Jaguar Land Rover сака новиот управувач да би... »

Page 1 of 41234
Close
AutoInfo на Facebook
Ви се допаѓа AutoInfo?