СЛЕДЕТЕ НЀ
autoinfo

Видео

Студент направил мотоцикл кој работи на солена вода [видео]

Сантијаго Херера, 18-годишен студент по хемија од Аргентина, во склоп на еден универзитетски проект направил мотоцикл кој работи на солена вода.

Како теоретска основа за неговото функционирање се користи електролизата, која е процес во кој јонските соединенија се разложуваат со помош на еднонасочна струја.

Проектот има назив „Зелен чекор по чекор“ и доколку би била можна неговата комерцијализација, би дал голем придонес за намалување на емисиите на CO₂.

Мотоциклот место резервоар има стаклена тегла која се полни со нечиста или морска вода која служи како „погонско гориво“.

Како изгледа овој мотоцикл можете да видите на видеото што Сантијаго го има поставено на својот профил на ТикТок.

@santyherrera01 #ciencia #salta #escuelaagricola #moto #reciclaje #viral #clubdeciencias #argentina🇦🇷 #mecanica ♬ sonido original – santy herrera

 

 

 

Реклама

Интересно

Повеќе од Видео