СЛЕДЕТЕ НЀ
autoinfo

Во светот

Кинеската автоиндустрија бележи рекорден извоз

 

Во првите четири месеци од Кина се извезени 1,37 милиони возила со што е надмината Германија, а опасно загрозено првoто место на Јапонците.

Кина извезува автомобили буквално на сите светски пазари.

Прогнозите за годинава говорат за извоз на 4 милиони возила.

Во прилог на реалните предвидувања одат и резултатите од првиот квартал годинава при што Кина ја напуштиле 1,37 милиони возила.

Во однос на истиот период од ланската година тоа е пораст од неверојатни 89,2%.

Со овие бројки Кина веќе го надмина волуменот на германскиот извоз кој беше втор најголем во светот.

Ако трендот продолжи со сигурност може да се очекува загрозување на челната извозна позиција која подолг период ја држи јапонската автоиндустрија.

 

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама

Интересно

Повеќе од Во светот