СЛЕДЕТЕ НЀ
autoinfo

EV

Daimler ќе продава само електрични градски автобуси

 

Електрификацијата сериозно го зафаќа и автобускиот сектор – Daimler од 2030-та планира во Европа да продава само електрични градски автобуси.

Daimler лани продаде вкупно 18.736 автобуси, но не ја откри нивната структура – ниту според намената (градски, приградски, туристички), ниту колку од нив се електрични.

Сепак не се многу – првиот електричен автобус Mercedes eCitaro беше лансиран во 2018 година и досега на европските патишта ги има повеќе од 600.

За да бидат повеќе не е доволно само да се зголеми нивното производство, туку и да се промени инфраструктурата, која не е иста како за електричните автомобили.

 

 

 

Реклама

Интересно

Повеќе од EV