СЛЕДЕТЕ НЀ

Во светот

Развиени батерии за електричните автомобили кои се полнат за пет минути

 

Батериите се болна точка на електричните автомобили од повеќе аспекти, но она што покрај цената најмногу ги боли нивните сопственици е долгото време за полнење.

Сепак се чини дека интензивните истражувања во оваа област ќе вродат со плод – израелските експерти развија батерии за електричните автомобили кои се полнат за пет минути.

Обединети во новата старт-ап компанијата StoreDot, тие тврдат дека нивниот изум од корен ќе го смени мислењето за електричните автомобили.

И навистина, ако судиме според тоа што ни го сервираат. Оваа нивна револуционерна иновација се однесува на литиум-јонските батерии, чии перформанси за полнење се екстремно подобрени.

Освен дека графитот во анодата е заменет со силикон, деталите не ги објаснија на јавноста, но очигледно тоа го имаат сторено на нивните клучни инвеститори – Daimler, British Petroleum, Samsung и TDK.

На другите им преостанува да веруваат во нивните тврдења поткрепени со 9-годишниот период на развивање на оваа технологија која досега е тестирана на телефони, дронови и скутери.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама

Интересно

Повеќе од Во светот