СЛЕДЕТЕ НЀ
autoinfo

Видео

Мало, ама супер потентно [видео]

 

Во овој случај ќе биде поточно да кажеме инженерче, да дури и докторче на наука.

На сликата не може да се забележи, ама ова моторче има еден цилиндар со зафатнина од 0,3 литри и развива 90 коњски сили – без турбо!

Настана како дел од развојот на V12 агрегатот на Cosworth за формула 1 кој се користеше кај болидите на Jaguar, Minardi и Red Bull во периодот 2003-2005 година.

Негова единствена намена е да се тестираат компонентите за целокупниот агрегат бидејќи лесно се врти до неверојатни 20.000 вртежи во минута.

 

 

 

 

 

Реклама
Реклама

Интересно

Повеќе од Видео