МВР советува

Внимание – започнува зимската сезона

Внимание – започнува зимската сезона

  Според нашите прописи од 15 ноември до 15 март трае зимската сезона, период во кој сите возила задолжително треба да носат зимска опрема. Спротивното однесување кон одредбите од Законот за безбедност на патниот сообраќај повлекува мандатна казна од 45 евра односно запишување на 25 негативни поени.   Иако временските прилики воопшто не наговестуваат “зимски услови“, од 15 ноември започн... »

Дозволено количество алкохол кај возачите во земјите од ЕУ

Дозволено количество алкохол кај возачите во земјите од ЕУ

  Во која држава, возачите колку смеат да потегнат по чашка со алкохолен пијалок? Од податоците во таблицата можеме да заклучиме дека вредноста на дозволена концентрација на алкохол во крвта се движи од нула промили во Чешка, Словачка и Унгарија па се до цели 0.9 промили кои се дозволени на Кипар. Ние на оваа таблица се држиме некаде на “златната средина“ ,… но секако сите возачи треба ... »

Сообраќајни правила во европските држави

Сообраќајни правила во европските држави

       Компаративни анализи на сообраќајните правила. Максимални брзини, употреба на светла и дозволени количини на алкохол во крвта           Држава Најголеми дозволени брзини во Европа   Дозволена количина алкохол во крвта(г/кг.)   Брза помош /полиција (телефони)   Употреба на светла дење   На автопат   На пат рез. за мот.возила     Вон нас. место     Во нас. место Австрија 130 км/ч 10... »

Close
AutoInfo на Facebook
Ви се допаѓа AutoInfo?