Наше мислење

Возилата добиваат налепница во боја – шминка или ефикасна мерка?

Возилата добиваат налепница во боја – шминка или ефикасна мерка?

  Предлог Законот за возила предвидува обележување на возилата според нивото на загадување со налепници во зелена, жолта и црвена боја. Во иднина возилата ќе бидат бележани со налепници во боја. Тоа, едноставно кажано, значи дека ако ви е закачена црвена налепница, во одредени општини каде воздухот е загаден, нема да смеете да управувате со возилото. Предлагачот на законот со овој сет мерки с... »

Дали ќе преживеат автомобилите

Дали ќе преживеат автомобилите

  Пишува: Агрон Сулејман Сведоци сме на постепено замирање на дизел моторите, дали на ред ред ќе дојде и егзекуција на бензинците за да на крајот се возиме само со електрични возила? На почетокот беше приказната со ограничените ресурси на „фосилните“ горива, потоа бевме сеиорзно заплашувани со ширење на озонската дупка за на крајот да ни биде пласиран единствениот излез – електрични автомобил... »

Кобен мотоциклистички викенд

Кобен мотоциклистички викенд

  Продолжениот викенд беше трагичен за четири мотоциклисти од кои тројца не успеаја да ги преживеат тешките сообраќајки. Драматични три дена за четири семејства во Македонија. Петокот, мотоциклист од Кичево изгубил контрола а по само два дена кобниот пад го чинеше живот. Во Струмица двајца тинејџери останаа на лице место по судирот со автомобил, а во Охрид, за среќа, падот од мотоцикл поминал... »

ВНИМАНИЕ: зголемено присуство на ученици-пешаци во сообраќајот

ВНИМАНИЕ: зголемено присуство на ученици-пешаци во сообраќајот

  Секој септември, со почетокот на школската година, бројот на ученици во сообраќајот драмитично се зголемува. Ако им сакаме добро, на овој факт треба да се обрне посебно внимание. Знаеме, пешаците се најранлива група на учесници во сообраќајот. И уште поважно, помеѓу нив голем е бројот на деца. А учениците во септември ја започнуваат школската година, доволна причина да се посебно возбудени ... »

Мора да возиме, за дишењето ќе видиме

Мора да возиме, за дишењето ќе видиме

  Со натсапување на зимата, Скопје си го добива стариот, лош и опасно загаден воздух. Може ли нешто да се стори? Доволно е да се погледне од прозорец и сé да стане јасно: Скопје е во магла. А и не мораме да гледаме, апелите од сите страни не предупредуваат за повеќекратно надминати вредности на штетните материи во воздухот. Тоа што го дишеме е некоја усмрдена мешавина од влага, смог, чад, PM1... »

На каков погон ќе возиме во иднина?!

На каков погон ќе возиме во иднина?!

  Точно пред една година беше обзнанета аферата Dieselgate, автомобилскиот свет потоа веќе никогаш нема да биде ист. Ако веќе се помиривме со фактот дека возилата на нафта немаат перспектива, се поставува прашањето на каков погон ќе возат автомобилите во иднина? Преку 12 милиони произведени возила на груапцијата Volkswagen се најдоа на удар на регулаторите поради измамничкиот софтвер кој се д... »

Родителите повторно паднаа на испитот на зрелоста

Родителите повторно паднаа на испитот на зрелоста

  Матурските забави уште еднаш го потврдија нашиот крајно неодговорен менталитет – дозволувајќи им на децата сами да управуваат со возилата, прославите ги претвараме во опасно загрозување на сообраќајната безбедност. Балканот не би бил тоа што е без претерани емотивни изливи и претерувања од секој вид. А ние, нели сме центар на Балканот. Е па баш и така се однесуваме кога треба нашите д... »

Сите ја сакаме пролетта

Сите ја сакаме пролетта

  Конечно пролет, конечно повисоки температури и конечно попријатен амбиент во возилото! Само со малку внимание, вашиот автомобил ќе биде уште поподготвен да го понуди најдоброто што го може. Првиот ден на пролетта секогаш буди убави чувства. Конечно, зимата е зад нас а со тоа и ниските температури заедно со целиот “фолклор“ што оди рака под рака со него. Сонцето не влијае само на нас, тука с... »

Зимата е на потег – однесувајте се адекватно

Зимата е на потег – однесувајте се адекватно

  На северната хемисфера денес (21.XII) календарски започнува зимската сезона. Иако засега само во најава, временските услови можат да се сменат во миг па со тоа безбедноста на сообраќајот да добие драматични димензии.   Зимата, според старата природна навика, со себе си ги носи познатите непријатности за возачите и возилата: ниските температури, магла, лизгави коловози, потоа наноси од ... »

Внимание – започнува зимската сезона

Внимание – започнува зимската сезона

  Според нашите прописи од 15 ноември до 15 март трае зимската сезона, период во кој сите возила задолжително треба да носат зимска опрема. Спротивното однесување кон одредбите од Законот за безбедност на патниот сообраќај повлекува мандатна казна од 45 евра односно запишување на 25 негативни поени.   Иако временските прилики воопшто не наговестуваат “зимски услови“, од 15 ноември започн... »

Page 1 of 3123
Close
AutoInfo на Facebook
Ви се допаѓа AutoInfo?