Колумни

Загадувачката мачка ќе ја фатиме за опаш

Загадувачката мачка ќе ја фатиме за опаш

  Ресорениот министер во новата Влада најави зголемување на акцизата на дизел горивото за 3.5 денари по литар – образложение: ќе се намали загадувањето! Неколку факти се очигледни: прво, во зимскиот период воздухот во поголемите градови во државата е енормно загаден; второ, од 2011 година се увезени околу 300 илјади користени возила помеѓу кои доминираат тие што возат на нафта; трето, с... »

Нa скопските булевари и улици се врти „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“

Нa скопските булевари и улици се врти „МАКЕДОНСКИ РУЛЕТ“

  Пеколните долги, жешки, летни месеци се во полн ек, и сега повторно се активираат екстремните брзински трки на скопските булевари и улици, а увидните екипи во СВР Скопје ќе бидат сведоци на трагичните завршетоците на „сулудите возења“ со автомобили и мотоцикли, најчесто заради некаква „кладба“ или како „доказ“ за храброст на многу млади луѓе. Ваквиот негативен тренд е се популарен на нашите... »

Од ПМ-10 честички до струја

Од ПМ-10 честички до струја

  Во предвечерието на изборната кампања, претседателот на владејачката партија истрча со генијална идеја: пакет мерки за возење на струја! Во иднина ќе се возиме на струја, изјави бившиот премиер. Генијално, еве како се бори совесен политичар кој во минатите десет години раководеше со извршната власт во земјава. Реалноста ни е многу иронична, ќе кажат познавачите. Но ајде да видиме што тоа ве... »

Хаос од прекумерна култура

Хаос од прекумерна култура

  Пред да се затвори скопската обиколници поради снимање комерцијален филм, предупредивме на последиците. Сега откако почна снимањето состојбата е уште подраматична отколку што претпоставувавме, скопскиот сообраќај е пред тотален колапс.   Погрешна беше претпоставката за димензиите на сообраќајниот метеж кој ќе настане со затварање на автопатот кој го заобиколува Скопје. Не е загрозена с... »

Филмско загадување на воздухот

Филмско загадување на воздухот

  Два навидум неповрзани настани деновиве се актуелни помеѓу возачите: дали и понатаму ќе се вози дење со вклучени светла и снимањето на филм по скопската обиколница!   Веднаш да го искажеме нашиот став: употребата на соборените светла преку ден и понатаму треба да биде законска обврска. Еве и зошто. Најпрвин да погледнеме кое е образложението за укинување на таа законска обврска: заштед... »

Чифт тек – загадување јок?!

Чифт тек – загадување јок?!

  Есента малку порани , зимата е на прагот а заедно со неа и незибежните скопски магли. Старата вистина вели дека подобро е да се превенира отколку да се лечи, па во тој дух се и се погласните најави за присилни мерки за редукција на сообраќајот.   Пар-непар стратегија за намалување на емисијата на штетните состојки кои обилно ги испуштаат нашите возила во скопскиот (и во тетовскиот, и в... »

Ајмо народе казни по стари цени!

Ајмо народе казни по стари цени!

  Апсурд до апсурд – како поинаку да се протолкува сообраќајниот миг кој го живееме. Од една страна имаме зачестени полициски контроли а од друга страна страотните незгоди ни стануваат вообичаени исто како и владини кампањи за зголемување на безбедноста.   Во општата атмосфера на активна “казнена политика“ која ја спроведува владата, и со која допрва ќе се соочуваме сите ние како граѓани... »

Нов Закон за безбедност – реална потреба или политичка акција!

Нов Закон за безбедност – реална потреба или политичка акција!

  Дали со донесување на нов Закон за безбедност на сообраќајот ќе ги смениме нашите опасни балкански навики, и во оваа важна сфера ќе фатиме каков таков приклучок со понапредните цивилизациски општества.   Безбедноста на сообраќајот ни е во бедна состојба. Патиштата ни личат на бојно поле, ниту една категорија учесници претерано не се грижи за почитување на законските норми, па би рекле ... »

Обновување на користените возила

Обновување на користените возила

  Владата пресече, увозот на користени возила со Euro 2 стандард ќе биде дозволен до крајот на годинава, а потоа шест месеци ќе увезуваме автомобили со Euro 3 за да од први јули биде дозволен увоз на коли со минимум Euro 4 стандард.   Портпаролот на Владата на прес конференција објасни дека целите со увозот на користени автомобили веќе се постигнати. Сега следи забрзана динамика на заост... »

Сообраќај или бојно поле

Сообраќај или бојно поле

  Во сообраќајот, Македонија ги дели истите цивилизациски вредности со развиените земји. Имаме пристап до идентични возила, имаме и речиси идентична легислатива, репресивната политика ни е тука негде, инфраструктурата сериозно ни заостанува ама сепак се трудиме да држиме каков-таков чекор. Се е тоа во ред се додека не се погледне статистиката, се гине како на бојно поле, од црно поцрно, од ло... »

Page 1 of 212
Close
AutoInfo на Facebook
Ви се допаѓа AutoInfo?