Совети

Совети за возење во есенски услови

Совети за возење во есенски услови

  Летото одамна заврши. А, сега е можеби време да се започне со размислување за разните сезонски опасности на патиштата кои можеби сме ги заборавиле за време на летните месеци и раната есен. Со се повеќе влажни денови, намалено траење на дневната светлина и куп други фактори кои влијаат на возењето, не е лошо малку да посветите внимание на подготовка на возилото, но и ваша, доколку планирате ... »

Наближува зимата, подгответе го вашиот автомобил

Наближува зимата, подгответе го вашиот автомобил

  Со наближување на зимата и драматичниот пад на температурите потребата за адекватна подготовка на возилото станува се понеопходна. Иако сите добро знаеме, не е лошо уште еднаш да се потсетиме како да го подготвиме  возилото за условите кои ни претстојат. Температурите во вечерните и во раните утрински часови почнаа да се движат околу нулата. Тоа е доволен знак дека на автомобилот му е потре... »

Како правилно да ги складирате летните пневматици?

Како правилно да ги складирате летните пневматици?

  Потребно е правилно складирање на автомобилските пневматици за да се зачува нивниот квалитет, бидејќи во спротивно се нарушува стабилноста на возилото, а со тоа и безбедноста на возењето. Самиот начин на складирање најмногу зависи од тоа дали ќе ги чувате само пневматиците или монтирани на бандажите. Тие кај зимските гуми најчесто се челични, додека кај летните најчесто се алуминиумски. Ако... »

ВНИМАНИЕ: зголемено присуство на ученици-пешаци во сообраќајот

ВНИМАНИЕ: зголемено присуство на ученици-пешаци во сообраќајот

  Секој септември, со почетокот на школската година, бројот на ученици во сообраќајот драмитично се зголемува. Ако им сакаме добро, на овој факт треба да се обрне посебно внимание. Знаеме, пешаците се најранлива група на учесници во сообраќајот. И уште поважно, помеѓу нив голем е бројот на деца. А учениците во септември ја започнуваат школската година, доволна причина да се посебно возбудени ... »

Смееме ли да менуваме со прескокнување на степени на пренос?

Смееме ли да менуваме со прескокнување на степени на пренос?

  Несомнено возењето за некои претставува вистинска уметност, а за други нужно зло. Што смее, а што не смее да се прави со менувачот на степени на пренос (менувачот на брзини)? Со овој чуствителен дел од автомобилот првите „проблеми“ се јавуваат уште во авто школите каде што се стекнуваат првите возачки искуства. Несомнено возењето за некои претставува вистинска уметност, а за други нужно зло... »

Пазете на горештините, дехидрирањето и пијанството се подеднакво опасни!

Пазете на горештините, дехидрирањето и пијанството се подеднакво опасни!

  Кога тргнувате на пат задолжително понесете свежа вода, таа е неопходна за организмот кој интензивно губи течности! Многумина не знаат дека дехидриран возач е подеднакво опасен за сообраќајот како и пијаниот возач. Возачите често го подценуваат внесувањето на течности во организмот па тргнуваат на пат целосно неспремни за било каква вонредна ситуација. Многу е важно кога се тргнува на пат д... »

Како автомобилот ja мери потрошувачката на гориво? (видео)

Како автомобилот ja мери потрошувачката на гориво? (видео)

  Во речиси сите автомобили од понов датум на производство вграден е „борд комјутер“ на кого можат да се очитат многу параметри помеѓу кои најважен е тој што ја покажува просечната потрошувачка. Како комјутерот ја пресметува таа вредност? Во склоп на автомобилскиот компјутер еден од најважните податоци секако е приказот на моменталната и просечната потрошувачка на гориво. Во принцип, приказот... »

Топ 5 мотоцикли кои се возат со А2 категорија

Топ 5 мотоцикли кои се возат со А2 категорија

  А2 мотоциклите се мостот за оние возачи кои не сакаат повеќе да возат мотоцикли со зафатнина од 125cc но кои се уште не можат да возат мотоцикли од А категорија. А2 мотоциклите се мостот за оние возачи кои не сакаат повеќе да возат мотоцикли со зафатнина од 125cc но кои се уште не можат да возат мотоцикли од А категорија. Возачите кои спаѓаат во оваа категорија можат да возат мотоцикл кој и... »

Подобри го своето возење: Како да возите на дожд?

Подобри го своето возење: Како да возите на дожд?

  Најновите спортски-туринг пневматици нудат одлична стабилност при влажни услови. Сепак има луѓе кои мислат на секој детал и ги тестираат дури и најмалите работи за да видат дали има некакви подобрувања. Најновите спортски-туринг пневматици нудат одлична стабилност при влажни услови. Сепак има луѓе кои мислат на секој детал и ги тестираат дури и најмалите работи за да видат дали има некакви ... »

Мора да возиме, за дишењето ќе видиме

Мора да возиме, за дишењето ќе видиме

  Со натсапување на зимата, Скопје си го добива стариот, лош и опасно загаден воздух. Може ли нешто да се стори? Доволно е да се погледне од прозорец и сé да стане јасно: Скопје е во магла. А и не мораме да гледаме, апелите од сите страни не предупредуваат за повеќекратно надминати вредности на штетните материи во воздухот. Тоа што го дишеме е некоја усмрдена мешавина од влага, смог, чад, PM1... »

Page 1 of 512345
Close
AutoInfo на Facebook
Ви се допаѓа AutoInfo?